Tieteen salaisuuksia ja koodauksen kiemuroita – lähiopetuksena tai verkossa!

Tiedeka-keskus Tampereella tarjoaa ikimuistoisen retkipäivän. Oppilaat pääsevät tiede- ja koodauspajoissa kokemaan ja kokeilemaan jännittävällä tavalla tieteen ilmiöitä ja koodauksen salaisuuksia. Valikoimasta löytyy erilaisia tiedepajoja sekä koodausta. Jokaisen pajan kesto on 60min. Voit valita yhden teeman tai yhdistää useammasta teemasta luokallesi vaikka koko päivän kestävän tiede- ja koodausseikkailun!

Vaikka koulusi on kaukana Tampereelta tai kulkeminen muuten hankalaa, pääsette tieteilemään pajoihimme etänä! Etä-tiedepajoissa käytettävät tarvikkeet ja välineet ovat tavallisia kodeista ja kouluista löytyviä tarvikkeita. Katso täältä esimerkkejä pajoissa tarvittavista tarvikkeista! Ohjaajamme näyttää tiedetemput web-kameran välityksellä koko luokalle ja opettaja avustaa tarvittaessa työn suorituksessa. Mukana voi olla yksi tai useampi luokka, luokkatilassa tai jokainen kotonaan. Myös koodausta voit opetella etänä, tutustu Kodarien Koodiapuope-palveluun!

 

Tiedepajat koululuokille ja päiväkotiryhmille lähiopetuksena

 • Tiedepaja 1: OLOMUODOSTA TOISEEN. Kiinteä, neste vai kaasu? Miksi aineilla on erilaisia olomuotoja ja mikä siihen vaikuttaa? Kokeillaan olomuotojen muutoksia eli härmistellään, sublimoidaan, haihdutetaan ja tiivistellään. Mukana jännittäviä kuivajääkokeita.
 • Tiedepaja 2: ELINPIIRIN RISKIT. Tunnistetaan tutun elinpiirin riskejä ja tehdään niihin liittyviä kokeita. Testataan muun muassa pyöräilykypärän merkitystä Newtonin lakien avulla sekä tutustutaan kodin kemikaaleihin.
 • Tiedepaja 3: SÄHISEVÄÄ SÄHKÖÄ. Johtaako vai eikö johtaa? Tutkitaan sähkön ominaisuuksia ja eri lajeja, opetellaan käyttämään yleismittaria ja tehdään sähköä kotikonstein. Lopuksi tutustutaan van der Graaff-generaattoriin.
 • Tiedepaja 4: PUHTAITA VESIÄ. Puhtaita vesiä -tiedepajassa tutustumme vesistöjen merkitykseen, niitä uhkaaviin tekijöihin sekä vesistöjen puhdistukseen.
 • Kehittyvä Eurooppa ry:n tiedepaja: MATKA MAAILMANKAIKKEUTEEN. Maapallo ja avaruuden kaukaiset planeetat. Pätevätkö Newtonin lait avaruudessa ? Sähkömagneettista säteilyä kuten ultaviolettia ja infrapunaa sekä suojaava maapallon magneettikenttä.

Tiedepajat koululuokille ja päiväkotiryhmille etäopetuksena

 • Etäpaja 1: VALON VALTAKUNTA. Tutustutaan sähkömagneettiseen säteilyyn ja ennen kaikkea näkyvään valoon. Rajoitetaan, hajotetaan, taitetaan, heijastetaan ja sekoitetaan valoa!
 • Etäpaja 2: LÄMMÖN LIIKETTÄ. Tutkitaan lämmön liikkumista eri materiaaleissa ja aineissa. Tehdään sulatus- ja haihdutuskokeita sekä tutustutaan lämpötilan mittaamiseen ja lämpöasteikoihin.
 • Etäpaja 3: VEDEN OMINAISUUDET. Tutkitaan veden ominaisuuksia – olomuotoja, pintajännitystä, tiheyden muutoksia ja aineiden liukenemista veteen.
 • ETÄPAJOISSA RUNSAASTI LISÄÄ AIHEVAIHTOEHTOJA, KYSY LISÄÄ tiedeka@tiedeka.fi !!

Koodauspajat koululuokille lähiopetuksena

 • Koodauspaja 1: KOODAUKSEN ALKEET. Code.org-koodausratoja ryhmille, jotka eivät ole koodanneet lainkaan tietokoneilla. Räätälöitävissä myös päiväkotiryhmille.
 • Koodauspaja 2: 2D-PELIKOODAUS, KEVÄINEN ÖTÖKKÄRALLI. Toteutamme Scratcilla kaksin pelattavan hiirirallipelin.
 • Koodauspaja 3: LAITTEIDEN KOODAUS. Tutustumme ja kokeilemme miten älykkäät laitteet kuten puhelin, pesukone tai vaikka mikroaaltouuni ohjelmoidaan.
 • Koodauspaja 4: 3D-PELIKOODAUS, TARU SORMUSTEN HERRASTA -PELI. Tutustumme helppoon Kodu Game Lab 3D-pelimoottoriin ja luomme omat 3D pelin, jossa sormuksen Mordorista löytämällä ja laavavuoreen heittämällä pelastamme maailman.
 • Koodauspaja 5: PYTHONIN ALKEET. Koodaamme lehmät lentävät kevätlaitumella -pelin Python-ohjelmointia käyttäen

Tiedepajojen hinta lähiopetuksena on 120€ / 60min (sis. alv 24%), osallistujamäärä max 15 oppilasta. Hinta sisältää ohjauksen ohjelman, välineistöt ja tarvikkeet. Tiedepaja etäopetuksena toteutettuna 120€ /60min (sis. alv 24%). Mikäli opettaja ja avustajia on luokassa riittävästi, oppilasmäärää ei ole rajoitettu.

Koodauspajojen hinta on samoin 120€ / 60min (sis. alv 24%), osallistujamäärä max 15 oppilasta. Kaikki pajoissa tarvittavat koneet ja laitteet löytyvät Tiedeka-keskukselta. Koodiapuope-palvelun lisätiedot ja hinnoittelu Kodarien nettisivuilla.

Annamme mielellämme lisätietoa tiede- ja koodauspajoista, ja muokkaamme pajat ryhmällenne sopivaksi. Pajojen tilaukset sähköpostitse tiedeka@tiedeka.fi .

Tiedeka: Soile Kutila, 050 464 2160, tiedeka@tiedeka.fi

Kodarit: Suvi Syrjäläinen, 040 803 4625, kodarit@kodarit.fi