Onko tiede sinulle jotain sellaista mitä laboratorioissa tehdään ja kovasti koeputkissa ja lasialustoilla tutkitaan, mutta et oikein tiedä mitä se pitää sisällään ja miksi sitä tehdään?

Tiedettä tehdään, jotta tietäisimme miten ja miksi asiat ja ympäristömme toimivat kuten ne toimivat. Ja kun tiedämme, voimme tämän tiedon valossa kehitellä ehkä jonkun uuden käytänteen tai tuotteen.

No mutta millaisen tuotteen tai käytänteen?

Helsingin Sanomien tiedeartikkeli esimerkiksi maalailee tieteen tarjoavan meille valoisan tulevaisuuden. Syöpä pysäytetään, lihaa saadaan ilman tappamista ja hiilidioksidi otetaan hyötykäyttöön. Samaisessa artikkelissa puhutaan, että kohta voimme hankkia silmälasit yksilöllisillä linsseillä,  kuulon saa takaisin karvankasvatuksella ja merivedestä pystytään tekemään juomakelpoista.

 

Tiedekan tiedekerhoissa tiede ja siitä johdetut käytänteet ja tuotteet kulkevat aina käsikädessä.

Tiedekan tiedekerhoissa tutkimme esimerkiksi kotikeittiökemian avulla erilaisia reaktioita, jotka tietämällä joku on hoksannut leipoa kakun tai värjätä asusteensa, jotta olisi muutakin kuin lampaanvillan väristä vaatetta.

Kun tutkimme Van de Graaff -generaattorin avulla elektronien kulkua ja staattisen sähkövarauksen syntymistä tai ilmaa ja sen virtausten voimaa, mietimme aina samalla millaisia keksintöjä näiden oivallusten pohjalta on tehty ja keksimme lisää.

Tavoitteemme on saada kerholaisemme huomaamaan, että tieteen kenttä on valtava kattaen luonnontieteet, matematiikan ja logiikan sekä humanistiset tieteet, joissa tutkitaan ihmisen käyttäytymistä. Havahduttaa heidät ymmärtämään, että tästä syystä tieteistä kiinnostuneella lapsella tai aikuisella on mahdollisuus tutkia ja kehittää käytänteitä ja tuotteita, joista voimme tai emme vielä osaa edes uneksia ja että siinä sivussa joku saattaa vaatimattomasti vaikka pelastaa maailman.

Tampereen ja Helsingin Tiedeka-tiedekerhot starttaavat tiistaina 27.8.2019.

Lisätietoa kerhoistamme sekä ilmoittautumislinkin löydät täältä.

 

 

Tiedätkö miten tiede muuttuu käytännöksi? – Tiedekerhossa opit!