Tiedekan tiedekerhossa jokaisesta osallistujasta kuoriutuu pesunkestävä tiedeka, tiedemaailman tehopakkaus. Havainnointi ja havaintojen löytäminen ympäröivästä maailmasta ovat kerhojemme keskeisin asia. Kerholaiset tekevät paljon kokeita itse – ohjaaja avustaa vain tarvittaessa.

Tiedekerhot jakautuvat 15 kerran kurssikokonaisuuksiin. Kerho kokoontuu kerran viikossa, joten yksi kurssi kestää joko syys- tai kevätkauden. Sisältökokonaisuudet on suunniteltu niin, että Tiedekat 1-2 kurssien jälkeen kerholaisella on hyvät valmiudet seuraavana vuonna jatkaa kursseja eteenpäin.

Tiedekan polku alkaa tutustumisesta ilmiöihin ja ilmiöiden yhdistelmiin (Tiedekat 1-2). Fysiikka ja kemia alalajeineen täyttävät ensimmäisen vuoden. Toisena vuonna yksittäiset ilmiöt yhdistyvät suuremmiksi kokonaisuuksiksi (Tiedekat 3-4), ja kolmantena vuonna tutkitaan kokonaisia tieteenaloja (Tiedekat 5-6). Jokaiseen 15 viikon kurssikokonaisuuteen sisältyy kaksi teemakertaa, jolloin ohjaajan apuna voi olla teeman ammattilaisia.

Kerholaiset osallistuvat oman ikäryhmänsä kurssikokonaisuuksiin. Ikäsuositukset ovat kuitenkin suuntaa antavia. Kursseilla tehtävät aktiviteetit ovat kaikissa ikäryhmissä suunnilleen samoja, mutta vanhemmissa ikäryhmissä sukelletaan syvemmälle aiheen teoriaan – kokeillen ja havainnoiden, tietenkin.

15 tunnin Tiedekat tasokurssin hinta on 280€. Perjantain lukupiirit kokoontuvat myös 15 kertaa, ja niiden osallistumismaksu on 150€.

Syyskausi alkaa 27.8.2018 eli viikolla 35. Nuorten, aikuisten ja seniorien ryhmät aloittavat syyskuussa. Kurssit päättyvät viikolla 51. Syyslomaviikolla 42 ei ole kokoontumisia. Kurssipaikkana toimii Tiedekan tiedekeskus Kalevassa osoitteessa Ilvestie 19, 33500 Tampere. Mukaan mahtuu 12 osallistujaa per ryhmä.

ILMOITTAUTUMINEN SYKSYN 2018 TASOKURSSEILLE ON PÄÄTTYNYT

 

Tiedekat 1:KURSSIKOKONAISUUKSIEN SISÄLLÖT

Fiilistä fysiikasta ja kuplivaa kemiaa! Tutustumme muun muassa ääneen, valoon, paineeseen ja ilmaan. Hullun professorin jalanjäljissä sukellamme kemian salaisuuksiin, kuten reaktioihin, happamuuteen ja olomuotoihin. Teemakerroilla teemme näkymättömästä näkyvää ja tutkimme alkemian aatoksia.

Tiedekat 2:

Liikettä & voimaa, sähköä & sähinää! Mekaniikan ja rakennetekniikan kautta pääsemme yksinkertaisiin koneisiin, höyryn voimaan ja polttomoottoreihin. Tutuiksi tulevat myös sähkön eri lajit sekä elektroniikan peruskäsitteet. Teemakerroilla legorakenteet ja kauko-ohjattavat laitteet.

Tiedekat 3:

Kotiympäristön ihmeitä! Kokeilemme muun muassa kotikeittiön kemiaa, sivallamme siivouskaappia ja kokeilemme kodin laitteiden toimintaa. Teemakerroilla ensiapu ja toiminta hätätilanteessa.

Tiedekat 4:

Katsotaan koko kuvaa! Tutkimme esimerkiksi ekosysteemejä ja niihin vaikuttavia tekijöitä, kokeilemme kierrätystekniikkoja sekä puhdistamme vesiä. Teemakerroilla maailmanlaajuiset ympäristöilmiöt ja tiede teollisuudessa.

Tiedekat 5-6:

Tieteenalat haltuun! Tutustumme eri tieteenaloihin, kuten mineralogiaan, vulkanologiaan, paleontologiaan, tähtitieteeseen ja moniin moniin muihin.

Fantsut -lukupiiri:

Fantasiakirjallisuuden lukupiiri, jossa kokeilemme kirjojen ihmeitä käytännössä! Aloitamme kirjalla Harry Potter ja viisasten kivi. Luemme kirjaa ääneen, keskustelemme lukemastamme sekä testaamme kirjan taikaa käytännössä. Maistelemme kirjoissa mainittavia herkkuja, ja askartelemme asiaankuuluvia välineitä. Fantsut – lukupiiri sopii kaikenikäisille lukijoille.

Fantastics – literature club

This literature club brings Magic and Fantacy world to reality. We begin with Harry Potter and Philosopher’s Stone. Come along – read aloud, argument and test the magic! We also taste delicacies from wizarding world and make our own wizarding necessities. You are welcome to Fantastics at any age! First meeting on the last week of August (week 35), price 150€ per 15 weeks.

IKÄRYHMÄT

  • Pikkutiedekat: tarkoitettu alle kouluikäisille (4-6v) lapsille. Lapset voivat osallistua ryhmään joko yksin tai aikuisen kanssa. Tieteen ilmiöitä lähestytään leikin ja ihmettelyn kautta, ja sisältö mukailee Tiedekat 1 & 2 kursseja. Aktiviteetteja on kuitenkin helpotettu ja leikinomaisuutta lisätty.
  • Muut lasten ja nuorten ikäryhmät: 7-9 vuotiaat ja 10-14 vuotiaat
  • Aikuinen-lapsi ryhmä: tässä ryhmässä aikuiset saavat harrastaa yhdessä lasten kanssa! Ryhmään ilmoittaudutaan aikuisen nimellä.
  • Aikuisten ja yli 15-vuotiaiden nuorten ryhmä: tiedettä on maailma pullollaan, mutta miten sen huomaa? Arkielämän kokeita ja koetuksia yli 15-vuotiaille tietelijöille!
  • Seniori-tiedekat: varttuneemman väen oma ryhmä. Tutkitaan tieteen saavutuksia ja jutellaan elämänkokemuksista. Hinta sisältää kahvin/teen ja kahvileivän.

Peruutusehdot:

Ilmoittautuminen on sitova. Jos ilmoittautuminen perutaan myöhemmin kuin kaksi viikkoa ennen kurssin aloitusta, maksusta peritään 50 %. Kurssin jo alettua peritään kurssin koko hinta.

Tarjolla oleva kurssi toteutuu, jos sille osallistuu minimissään kuusi osallistujaa. Kurssin toteutuminen vahvistetaan ilmoittautujille sähköpostitse minimiosallistujamäärän täytyttyä.

 

Lisätietoja kursseistamme:

tiedeka@tiedeka.fi

050 464 2160 / Soile Kutila