TIEDEKERHOT SYYSKAUDELLA 2020

Tiedekan tiedekerhossa jokaisesta osallistujasta kuoriutuu pesunkestävä tiedeka, tiedemaailman tehopakkaus. Havainnointi ja havaintojen löytäminen ympäröivästä maailmasta ovat kerhojemme keskeisin asia. Kerholaiset tekevät paljon kokeita itse – ohjaaja avustaa vain tarvittaessa. Ruokitaan lastemme tiedonjanoa!

Ilmoittaudu tästä syksyn tiedekerhoihin Tampereella!

Ilmoittaudu tästä alle kouluikäisten kerhoihin Tampereella!

Tiedekan kalenterivuosi sisältää kaksi 15 viikon kerhojaksoa sekä loma-aikojen tapahtumia. Kerhot kokoontuvat kouluaikoina kerran viikossa, joten yksi kerho kestää yhden lukukauden. Kerhokerralle voi osallistua paikan päällä tai etäyhteyden päästä. Etäyhteydellä osallistujat saavat Tiedekalta lainaan keskeisimmät kerhokerroilla käytttävät välineet, muut tarvikkeet ovat normaaleja kotona löytyviä tarvikkeita. Tiedekerhojen sisältö on suunniteltu niin, että Tiedekat 1-2 kerhojen jälkeen osallistujilla on hyvät valmiudet jatkaa kursseja eteenpäin. Voit myös aloittaa Tiedekat 2 -kerhosta ja kuroa ryhmäläistesi etumatkan kiinni loma-aikojen tapahtumissa!

Tiedekan polku alkaa tutustumisesta ilmiöihin ja ilmiöiden yhdistelmiin (Tiedekat 1-2). Fysiikka ja kemia alalajeineen täyttävät ensimmäisen vuoden. Tämän jälkeen ensimmäinen tasokurssi on suoritettu. Toisena vuonna yksittäiset ilmiöt yhdistyvät suuremmiksi kokonaisuuksiksi (Tiedekat 3-4, toinen tasokurssi), ja kolmantena vuonna tutkitaan kokonaisia tieteenaloja (Tiedekat 5-6, kolmas tasokurssi). Jokaiseen 15 viikon kerhoon sisältyy kaksi teemakertaa, jolloin ohjaajan apuna voi olla teeman ammattilaisia.

Kerholaiset osallistuvat oman ikäryhmänsä tiedekerhoihin. Ikäsuositukset ovat kuitenkin suuntaa antavia. Aktiviteetit ovat kaikissa ikäryhmissä saman tyyppisiä, mutta vanhemmissa ikäryhmissä sukelletaan syvemmälle aiheen teoriaan – kokeillen ja havainnoiden, tietenkin.

Tiedekan nettikerhoissa tieteillään kotona etäyhteyden päässä. Nettikerholaiset voivat halutessaan ostaa varustepaketin, joka sisältää olennaisimmat tiedekerhokertojen tarvikkeet ja printit. Loput tarvikkeet tulee etsiä kotoa tarvikelistan mukaan. Tarvikelistalla on normaaleja kodeista löytyviä aineita ja välineitä. Varustepaketin sisältö ja ensimmäisen kerran tarvikelista löytyvät täältä.

15 tunnin Tiedekat -tiedekerhon hinta on 280€. Tiedekat -nettikerhon hinta on 150€, lisäksi valinnainen tarvikepaketti 50€. Pikkutiedekat -syyskauden hinta on 144€.

Syyskausi alkaa 24.8.2020 eli viikolla 35. Pikkutiedekat aloittavat viikkoa myöhemmin. Kerhot päättyvät joulukuun alussa. Syyslomaviikolla (vk 42) ei ole kokoontumisia. Tampereen kerhot kokoontuvat Tiedeka-keskuksella Kalevassa (Ilvestie 19, 33500 Tampere). Mukaan mahtuu 8 kerholaista per ryhmä.

Syyskauden 2020 Tiedekat -kerhoryhmät kokoontuvat Tampereella seuraavasti:

TIEDEKERHOJEN SISÄLLÖT

Tiedekat 1: Fiilistä fysiikasta ja kuplivaa kemiaa! Tutustumme muun muassa ääneen, valoon, paineeseen ja ilmaan. Hullun professorin jalanjäljissä sukellamme kemian salaisuuksiin, kuten reaktioihin, happamuuteen ja olomuotoihin. Teemakerroilla teemme näkymättömästä näkyvää ja tutkimme alkemian aatoksia.

Tiedekat 2: Liikettä & voimaa, sähköä & sähinää! Mekaniikan ja rakennetekniikan kautta pääsemme yksinkertaisiin koneisiin, höyryn voimaan ja polttomoottoreihin. Tutuiksi tulevat myös sähkön eri lajit sekä elektroniikan peruskäsitteet. Teemakerroilla legorakenteet ja kauko-ohjattavat laitteet.

Tiedekat 3-4: Kotiympäristön ihmeitä! Kokeilemme muun muassa kotikeittiön kemiaa, sivallamme siivouskaappia ja kokeilemme kodin laitteiden toimintaa. Teemakerroilla ensiapu ja toiminta hätätilanteessa. Neloskurssilla katsotaan koko kuvaa. Tutkimme esimerkiksi ekosysteemejä ja niihin vaikuttavia tekijöitä, kokeilemme kierrätystekniikkoja sekä puhdistamme vesiä. Teemakerroilla maailmanlaajuiset ympäristöilmiöt ja tiede teollisuudessa.

Tiedekat 5-6: Tieteenalat haltuun! Tutustumme eri tieteenaloihin, kuten mineralogiaan, vulkanologiaan, paleontologiaan, tähtitieteeseen ja moniin muihin.

Pikkutiedekat 2: Kemiaa, tähtitiedettä ja geologiaa! Koostuu kolmesta jaksosta: pikkukemistit 2,  pikkuastronautit ja pikkugeologit. Ryhmä sopii kaikille tiedeharrastuksesta kiinnostuneille alle kouluikäisille lapsille. Tarkempi sisältö löytyy lyhytkurssisivuilta.

Pikkutiedekat 3: Fysiikkaa, kemiaa ja insinööritieteitä! Koostuu kolmesta jaksosta: pikkufyysikot 2, pikkuinsinöörit 2 ja pikkukemistit 3. Ryhmä sopii kaikille tiedeharrastuksesta kiinnostuneille alle kouluikäisille lapsille. Tarkempi sisältö löytyy lyhytkurssisivuilta.

Pikkutiedekat 4: Mittaamista ja tutkimista! Koostuu kolmesta jaksosta: pikkumittarit, pikkurakentajat ja pikkuetsijät. Ryhmä sopii kaikille tiedeharrastuksesta kiinnostuneille alle kouluikäisille lapsille. Tarkempi sisältö löytyy lyhytkurssisivuilta.

RYHMÄT

  • Pikkutiedekat: tarkoitettu alle kouluikäisille (4-6v) lapsille. Lapset voivat osallistua ryhmään joko yksin tai aikuisen kanssa. Tieteen ilmiöitä lähestytään ihmettelyn ja kokeilun kautta. Pikkutiedekat-ryhmän teema vaihtuu kuukausittain. Yhden kokoontumiskerran kesto 45min. Kuukausiteemojen tarkemmat kuvaukset löytyvät lyhytkurssien sivulta.
  • Muut lasten ja nuorten ikäryhmät: 7-9 vuotiaat ja 9-14 vuotiaat
  • Yläkoululaisten projektipaja: Projektipajassa tutkitaan ja kokeillaan käytännön tiedettä. Yhden aiheen parissa viivytään kaksi kokoontumiskertaa – ensimmäisellä kerralla tutkitaan ilmiön perusteet ja toisella kertaa sovelletaan perusteita käytäntöön. Projektipajalaiset valitsevat itse projektien aiheita. Aloitusaiheena on alkeiskoneet ja Rube Goldberg.

Peruutusehdot:

Ilmoittautuminen on sitova. Jos ilmoittautuminen perutaan myöhemmin kuin viikkoa ennen kerhon aloitusta, maksusta peritään 50 %.

Tarjolla oleva kurssi toteutuu, jos sille osallistuu minimissään neljä osallistujaa.

 

Lisätietoja kursseistamme:

tiedeka@tiedeka.fi

050 464 2160 / Soile Kutila