Tiedettä pienestä pitäen – etänä tai läsnä

Harvoin ovat luonnontieteet olleet samalla tavalla esillä kuin viime keväänä, ihmiskunnan seuratessa pandemia-uutisia jokaisessa maailman kolkassa. Suomessakin opeteltiin selviämään täysin uudenlaiseksi muuttuneesta arjesta – digiloikka kouluissa, töissä ja harrastuksissa venyi ennätystasolle.

Alkuvuodesta en olisi uskonut, että tiedekerhojen kokeileva luonnontiede muuttuu etäläsnäoloksi kerholaisten keittiöissä. Loikkasin lähemmäs kerholaisten kotia, mutta samalla olin kaukana. Yllättävää kyllä, totutteluvaiheen jälkeen päästiin etäkerhoissa samaan vauhtiin kuin täällä Ilvestielläkin! Ennakkovalmistelua se toki vaati sekä minulta että kerholaisilta: kokoamani tarvikepaketin lisäksi kodin tarpeistosta etsittiin lisää välineitä kokeiden tekemiseen. Tässä vaiheessa voinen tunnustaa, että ennen ensimmäistä etäkerhoa jännitti aikalailla. Toimiiko tämä? Oikeasti? Nyt voin jo vastata täydestä sydämestäni: Toimii. Oikeasti.

Ilokseni huomasin, että lapset osallistuivat etäkerhoihin hyvin erilaisten laitekombinaatioiden avulla. Älypuhelimien, läppärien ja padien kautta välittyi aito ilo ja tekemisen meininki! Lasten kokeita ja tekemistä seuraillessani vahvistui käsitykseni siitä, miten me ihmiset olemme edelleen luonnoltamme laumaeläimiä. Tarvitsemme toisiamme voidaksemme hyvin ja yhdessäolo kannattelee meitä arjessamme. Ruudultani näin, miten lapset nauttivat nimenomaan yhdessä tieteilystä, vaikka sitten etänäkin.

Kevään kokemusten vahvistamina (ja viisastamina?) uusi kerhokausi alkaa pian. Tänä syksynä Tiedekan tutut kerhot toteutetaan hybridi-mallina: läsnäolevat Ilvestiellä tieteilevät normaaliin tapaan ja muut ovat läsnä etänä. Hybridi-malli laajentaa samalla kerhomme Tampereen ulkopuolelle, Pikku-Kakkosen loistavaa esimerkkiä seuraten.

Tiedekan kerhokausi alkaa viikolla 35, eli elokuun lopussa. Päiväkoti-ikäisten Pikkutiedekat-kerhot alkavat syyskuun alussa. Tuttujen teemojen parista on löytynyt huima määrä uusia aktiviteetteja, tule kokeilemaan! Uutena kerhokokonaisuutena aloitamme yläkouluikäisten projektipajan, jossa tutkitaan syksyn aikana seitsemää teemaa. Jokaista teemaa käsitellään kahden viikon ajan: ensin kahlataan läpi perusteet ja toisella viikolla tehdään aiheeseen liittyvä projekti. Kerhot kokoontuvat arki-iltaisin ja lauantaisin, katso tarkemmat aikataulut täältä.

Tiedekan syksy täyttyy kerhojen lisäksi tapahtumista ja lyhytkursseista. Niiden aikataulu tarkentuu syyskuussa, kun kerhokausi on käynnistynyt. Lauantai-iltapäivisin ja sunnuntaisin Tiedekalla juhlitaan synttäreitä, vilkaise lisätiedot täältä. Juhlailon jakaminen on viikon kohokohtia myös meille ohjaajille!

Pandemiaa tai ei, luonnontieden ymmärrystä me kaikki tarvitsemme. Tiedekalta sitä saat. Iloista, turvallista ja tieteentäyteistä syksyä 2020!

Soile

Tiedettä pienestä pitäen – etänä tai läsnä