Nimeni Matti Kutila ja olen Tiedekassa mukana sijoittajaosakkaana, mutta miksi? Jotkut tuntuvat jopa ajattelevan, että syy on halussa rikastua sijoittamalla start-up yritykseen, jonka voisi muutaman vuoden kuluttua muuttaa taaloiksi Yhdysvaltain piilaakson pääomasijoittajien avulla. Todennäköisesti vaurastuisin enemmän pörssiosakkeilla keinottelemalla, vaikka uskonkin että Tiedekasta tulee vielä menestystarina. Tosiasioiden tunnustaminen on kuitenkin viisauden alku kuten Presidentti Paasikivikin aikanaan totesi.
On olemassa erilaisia lakeja ja säädöksiä, joita säädetään eduskunnan, kansainvälisen yhteisön ja Euroopan Unionin toimesta. Niiden tavoitteena on vastata kulloisenkiin yhteiskunnalliseen tarpeeseen saada säännöt ihmisten toiminnalle siten, että ympäristö ei pilaannu, liikenne olisi turvallista, ihmisillä olisi mahdollisuus kouluttautua, jne. Kaikkia lakeja, jopa vakaata perustuslakia, voidaan muokata enemmistöpäätöksellä kuhunkin aikaan sopivaksi. On olemassa yksi lainsäädäntö, jota mikään instanssi tai ihminen ei voi muuttaa – FYSIIKAN LAIT.
Fysiikan lait säätelevät meidän toimintaa kaikkialla. Saunaa ei koristella kuparisilla lauteilla, talveksi vaihdetaan talvirenkaat, omena putoaa alaspäin, kompassi sekoaa voimalinjan alla, autoa ei kannata ajaa vuorovesialueen lähelle, raudasta tehty laiva pysyy pinnalla, musta vaate on kuuma auringossa – esimerkkejä on miljoonia. On ihmisiä, jotka eivät ole edes kuulleet Maxwellin laeista, mutta osaavat silti soittaa matkapuhelimella. Väitän, että ilman fysiikan lakien tuntemusta ihminen voi tulla toimeen, mutta elämää helpottaa ja tekee siitä jännempää jos tietää vastaukset kysymyksiin – miksi ja miten. Tiedekan tavoite on osaltaan vielä tätäkin kovempi. Ei keskitytä pelkästään opettelemaan miten nämä luonnontieteen säännöt rajoittavat elämää, vaan siihen miten niitä voi hyödyntää. Aurinkopaneeleiden hyötysuhteet ovat viimeisen viiden vuoden aikana kasvaneet yli 50 % kun tietämys materiaalifysiikasta on kehittynyt.
Tähän kiteytyy se miksi olen mukana Tiedekassa -en tosin arjen kurssitarjonnan pyörittämisessä- mutta innokkaana osakkaana ja hallituksen jäsenenä huolehtimassa osaltani, että yhtiön tausta mahdollistaa mielekkään tiedeopetuksen tarjoamisen. Tiede ei ole tylsää vaan kiehtovaa ilmiöiden haastamista. Jos tulevat oppilaat (niin juniorit kuin senioritkin) saavat lisää valmiuksia ja ymmärrystä luonnontieteiden voimasta, on osakkuuteni ollut sen arvoinen. Kuten huomaatte osakkuudessa on ehkä enemmän mukana ideologiaa kuin ajatusta rikastumisesta.
Lopuksi pari sanaa itsestäni. Olen 43 vuotias erikoistutkija ja työskentelen VTT:llä. Aloittelin urani konenäön parissa rakentamalla kuvankäsittelyalgoritmeja. Vuodesta 2004 olen ollut mukana suunnittelemassa älyautojen elektronisia turvajärjestelmiä ja nyt taivalletaan kohtia automaattista ajamista. Siinä huomaa arjessa, että anturijärjestelmät ja tietokäsittely eivät sittenkään voi rikkoa fysiikan lakeja vaikka joskus jopa mediassa annetaan ymmärtää, että luonnonilmiöistä ei enää ole vastusta. Toimin myös Humppilassa vapaa palokunnassa miettien sammutuksen fysiikka – otetaanko pois palava materiaali, lämpö, happi vai katkaistaanko niiden välinen ketjureaktio.
Toivotan kaikille antoisia oppimiselämyksiä Tiedekan kurssitarjonnan parissa!
Matti Kutila