Tiedekan tarina

Äiti, miks tää duplo-palikka kelluu, mutta toi kauha uppoaa? Miks harmaat ruuvit tarttuu magneettiin mutta punaset ei? Äiti, voiko sähköä syödä? Lasten mielenkiinto maailmaa kohtaan on rajaton. Tavallinen kauppareissu muuttui meidän perheessä viikoittain uuden etsimiseksi ja oivaltamiseksi – niin lapsilla kuin itsellänikin. ”Onkohan muillakin tällaista?”, ajattelin. Ja olihan se. Pieniä tutkijanalkuja Tampere täynnä!

Tiedeka Oy:n tarina alkaa noista lasteni esittämistä kysymyksistä muutaman vuoden takaa. Kuinka kerron monimutkaisen asian yksinkertaisesti? Onko aina väännettävä rautalangasta? Lapseni päiväkotiryhmän ihana lastentarhanopettaja innostui ajatuksistani, ja pääsin kokeilemaan viskariryhmän ohjaamista ihan käytännössä. Lasten ennakkoluuloton suhtautuminen ja uskomaton keskittymiskyky tekivät minuun syvän vaikutuksen.

Urani lasten tiedeohjaajana sai uutta puhtia, kun pääsin hulluksi tieteilijäksi Mad Science Pirkanmaan riveihin. Kyseisen yrityksen toiminta päättyi (valitettavasti) Suomessa vuodenvaihteessa. Nuo pari vuotta opettivat paljon tiedeohjaamisesta ja etenkin monimutkaisten asioiden yksinkertaistamisesta. Erityisesti kiinnitin huomiota siihen, kuinka aktiivisesti lapset ja nuoret havainnoivat maailmaa. Jos havainnot ovat yksittäisiä huomioita, niiden yhteys ympäröivään todellisuuteen jää ymmärtämättä. Esimerkiksi putkityömaa tarjoaa yllättäviä oivalluksia – siis meidän jalkojen alla menee metritolkulla putkia!

Tiede on kaikkialla ympärillämme. Ilmapallo tarttuu hiuksiin staattisen sähkön vuoksi, kuiva hiekka kelluu veden pinnalla, vihreistä lehdistä saadaan ruskan värit esiin yksinkertaisin autotallivälinein… Ei tarvitse mennä laboratorioon löytääkseen tiedettä ja tieteen ilmiöitä! Peruskoulun nykyinen opetussuunnitelma korostaa monialaisuutta ja ilmiöpohjaisuutta. Elinympäristömme jäsentäminen havaintojen avulla isommaksi toiminnalliseksi kokonaisuudeksi on kokemukseni mukaan nopea tie ilmiöiden laajaan ymmärtämiseen. Viimeksi maaliskuun lopussa huomasin tämän omasta esikoisestani. Minun piti lukea toisenkin kerran hänen vastauksensa neljännen luokan ympän kokeessa. Hän oli todella ymmärtänyt aiheet, ja osasi ilmaista asian monipuolisesti. Wau!

Koko elämänkaaren ajan olemme riippuvaisia muuttuvasta elinympäristöstämme. Ihminen voi toimia vaihtelevissa olosuhteissa, mutta tieteen lainalaisuuksien ymmärtäminen auttaa toimimaan järkevästi. Seinää päin ei kannata montaa kertaa juosta – kannattaa mielummin opetella avaamaan ovi.

Tiedeka Oy avasi ovensa Tampereen Kalevassa huhtikuussa 2018. Alla muutama kuva uusituista tiloistamme, joita kesäkuun alun tiede- & koodileiriläiset koeponnistavat tositoimissa. Synttärihuone odottelee jo juhlijoita, ja kesän mittaan saamme pakohuonepelit mukaan ohjelmaan. Syksyn tiedekerhot ja koodauskurssit alkavat elokuun lopussa, viikolla 35.

    

    

 

Tervetuloa mukaamme Tiedekan tarinaan!

 

Soile Kutila

Tiedeka

Tiedekan tarina